Zvolte si oblast:

Orange the World: Norské fondy se připojují k Mezinárodnímu dni proti násilí na ženách

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

25. listopad je Mezinárodním dnem proti násilí na ženách. Jednou z klíčových iniciativ spojených s tímto dnem je akce Orange the World. K té se v České republice připojují i Norské fondy, pro které je násilí páchané na ženách důležitým tématem. Oranžová barva představuje symbol solidarity a odhodlání postavit se tomuto rozšířenému problému.


Podle posledních celosvětových průzkumů byla téměř každá třetí žena starší 15 let alespoň jednou za život vystavena fyzickému nebo sexuálnímu násilí ze strany intimního partnera nebo jiné osoby. Tyto alarmující statistiky zdůrazňují naléhavou potřebu zaměřit se na prevenci a podporu obětí násilí.


V boji proti násilí na ženách hrají důležitou roli i Norské fondy. V současném programovém období podporují 31 projektů, které mají za cíl zlepšit situaci a ochranu žen vystavených násilí. Naprostá většina z nich je financována v rámci programu Lidská práva.

Projekty, jejichž souhrnná hodnota přesahuje 166 milionů korun, se zaměřují na různé aspekty boje proti násilí na ženách. Patří sem prevence, vzdělávání, poskytování bezpečných útočišť pro oběti, právní podpora a celkové posílení postavení žen ve společnosti.

Na našich sociálních sítích v následujících dvou týdnech některé z projektů představíme. Sledujte náš FB a IG.


V rámci iniciativy Orange the World se v noci z 25. na 26. listopadu oranžově rozzáří řada budov po celém světě, včetně významných symbolů měst.